Ett grafikkort tolkar och översätter en dators binära information till en videosignal som kan visas av en bildskärm. Moderna grafikkort, som sådana som används för datorspel, utför ofta mycket av arbetet med att konstruera den slutgiltiga bilden som syns på skärmen. Källa.

 

NVIDIA, egentligen NVIDIA Corporation, är ett amerikanskt elektronikföretag som grundades 1993 av Jen-Hsun Huang, Chris Malachowsky, och Curtis Priem. De är baserade i Santa Clara, Kalifornien och har cirka 5000 anställda.

NVIDIA tillverkar grafikprocessorer och chipsets till moderkort. De är mest kända för grafikkortsserien Geforce men står även bakom en stor del av tekniken hos Microsofts Xbox, dock inte uppföljaren Xbox 360.

NVIDIA tillverkar grafikprocessorer, trådlösa kommunikationsprodukter, moderkort till PC-plattformen samt digitala mjukvarumediaspelare. Hos Mac/PC-användarna är NVIDIA mest kända för sin GeForce-serie, som även används i Microsofts spelkonsol Xbox samt NVIDIA:s moderkortskretsar nForce.

NVIDIA liknar sin rival ATI i många aspekter, båda företagen har under en lång period tillverkat grafikkortskretsar till PC-marknaden för att sedan expandera verksamheten till andra marknader. ATI har periodvis satsat stort på att sälja färdiga kort (inte bara kretsar) under eget namn, vilket NVIDIA i princip inte har gjort.

December 2004 kom det till kännedom att NVIDIA skulle utforma hårdvara till Sonys kommande spelkonsol Sony PlayStation 3. De exakta detaljerna om samarbetet har inte nämnts, men det Sony tillkännagett är att NVIDIA ska utveckla PS3:ans GPU RSX; en modifierad version av G70. Microsoft har för sin senaste spelkonsol Xbox 360 istället valt ATI för grafikhårdvaran. Källa.

ATI Technologies (förkortning av de engelska orden Array Technologies Incorporated) är ett kanadensiskt företag grundat 1985 som utvecklar och tillverkar grafiska lösningar till datorer och tv-spel, bl.a. Nintendo GameCube, samt Wii och Xbox 360. Företaget ATI är en av världens största tillverkare av grafikkretsar, tillsammans med Intel och nVidia. ATI Technologies ägs numera av processortillverkaren AMD. Källa.