Macintosh, eller Mac (inte MAC) är en persondator från det amerikanska datorföretaget Apple Inc.. Apples Macintosh-datorer använder i regel det medföljande operativsystemet Mac OS. Den första datorn som kallades Macintosh hade 128k minne och introducerades 22 januari 1984. [1]

Apple har marknadsfört Macintosh som en dator för kreativa personer som vill använda datorn som ett produktivt verktyg utan att besväras av tekniska detaljer. Detta handlar främst om själva operativsystemet, Mac OS som medföljer varje Macintosh. Speciellt de olika versionerna av Mac OS X, introducerat 2001, har fått goda omdömen från många olika läger, då det kombinerar de avancerade möjligheterna från Unix med användbarheten i Mac OS. Huruvida Macintosh verkligen är så mycket enklare att använda än exempelvis Microsoft Windows är omtvistat. Säkert är att Macintosh mera sällan har problem med hårdvara och drivrutiner, eftersom maskinerna designas och byggs av Apple från grunden. Apples formgivning och design har väckt stor uppmärksamhet i världen och en stor mängd Appleprodukter har vunnit designutmärkelser. Många gånger har de satt trender i rörelse och ofta kopieras modellerna – med varierande resultat – av andra datortillverkare. Källa.

Mac OS X är ett operativsystem för Macintosh-datorer från Apple. Mac OS X är ett operativsystem som bygger på Unix-varianten Darwin, kärnan Mach, användargränssnittet Aqua och har hämtat en hel del inspiration från OPENSTEP. Mac OS X är sålunda vad gäller underliggande teknik mer besläktat med operativsystemet FreeBSD än med föregångaren Mac OS. Källa.

Världens mest avancerad operetaivsystem för datorer, gör nya framsteg.

Källa.

Bokstaven “X” i Mac OS X anspelar såväl på siffran tio som Unix. Varje version av Mac OS X har under utvecklingen haft ett arbetsnamn efter ett stort kattdjur. Sedan Mac OS X 10.2 har dessa namn även använts officiellt i marknadsföringen.

Eftersom vi utvecklar program som är specialanpassade till hårdvaran får du ett bättre operativsystem. Källa.