Vad är Linux?

Linux (även GNU/Linux) är ett fritt Unix-liknande operativsystem baserat på öppen källkod.

Om man ska vara petig så är Linux egentligen bara en operativsystemskärna, den delen av operativsystemet som styr datorns hårdvara. Precis som det inte räcker med en bilmotor för att få en komplett bil så räcker det inte med en kärna för att få ett komplett operativsystem. Många av de viktigaste av dessa delar kommer från ett projekt som heter GNU och detta är anledningen till att operativsystemet ibland kallas GNU/Linux. När Linux-kärnan började utvecklas år 1991 hade GNU-projektet ingen egen fungerade kärna och då passade Linux-kärnan in perfekt. Nu hade man ett komplett operativsystem. Läs mera:

Mera fakta om Linux.

En linuxdistribution är en samling programvara som förutom Linuxkärnan och GNU-systemet innehåller det som behövs för att få ett komplett, fungerande datorsystem. Det finns ett stort antal distributioner skapade av företag, privatpersoner och öppna projekt. Vissa distributioner är främst tänkta att användas på persondatorer och innehåller kompletta skrivbordsmiljöer med kontors- och multimediaprogram, andra är avsedda för servrar. GNU/Linux används också i mobiltelefoner, handdatorer och andra inbyggda system. De större distributionerna är avsedda att kunna användas i de flesta sammanhang, och programvara som inte ingår i en viss distribution går ändå att installera där med måttligt besvär. Läs mera.

Linux (även GNU/Linux)

GNU/Linux

Ett annat namn för hela operativsystemet Linux för att förtydliga att att man inte bara använder kärnan Linux utan också programmen ifrån GNU projektet.

De flesta säger bara Linux men många anser att man bör säga GNU/Linux. Dock är inte det häller helt rättvist då det inte är alla vanliga program för Linux som kommer ifrån GNU. Exempelvis webbläsaren Firefox och skrivbordsmiljön KDE. Säg vad du vill bara folk förstår!

Här kan du läsa om de argument som GNU-projektet har för att kalla systemet GNU/Linux:

http://www.gnu.org/gnu/gnu-linux-faq.html